KIDS EN TRIPS

Blog van een jong gezin dat niet al te graag thuiszit. We vullen onze dagen met uitstapjes in eigen land en ver daarbuiten. Volg hier onze avonturen…

Veilig met de fiets naar school

Veilig met de fiets naar school

Het school is ondertussen al een maandje terug van start gegaan. Kamiel zit dit jaar in het 4e leerjaar en moest daardoor naar een ander deel van de school iets verder van ons huis. Omdat we ook nog zijn jongere zus moeten afzetten, gaat hij sinds dit jaar alleen met de fiets. Best spannend, maar we hebben hem goed voorbereid. We geven graag onze tips even mee.

Oefenen

Zorg ervoor dat je het parcours op voorhand al enkele keren samen hebt gereden. Onderweg kan je wijzen op de verschillende aandachtspunten. Geef je kind elke keer iets meer ruimte zodat hij/zij altijd iets zelfstandiger rijdt, maar je indien nodig toch nog kan bijsturen.

Helm & jasje

Het klinkt als een evidentie, maar dat is het zeker niet. Zorg voor een goede en stevige helm bij elke rit, want een valpartij is snel gebeurd. Ook al ben je voorzichtig. Daarnaast is een fluojasje in de winter een absolute must. Zo is je kind ten alle tijden goed zichtbaar voor andere weggebruikers.

Degelijke fiets

Een goede fiets die helemaal in orde is draagt bij tot de veiligheid van je kind. Goed opgepompte banden, lichten die effectief schijnen, goed werkende remmen en een stevig stuur zijn geen overbodige luxe. Wij kozen voor Kamiel voor een typische Nederlandse fiets van Popal bij Fietsenopfietsen.nl. Naast een bakje vooraan voor materiaal, kan hij zowel met de hand als zijn trappers remmen.

Verkeersregels

Alvorens de baan op te gaan met de fiets is het belangrijk om de verkeersregels te kennen. Waar en hoe mogen auto’s rijden, wie heeft voorrang of wat betekenen al die borden. Neem de tijd om je kind de nodige regels te leren.

Communiceren

Leer je kind zich verstaanbaar maken in het verkeer en te communiceren met andere weggebruikers. Zo is het belangrijk om altijd je arm uit te steken om je richting aan te wijzen. Een andere goede tip is om de chauffeur van een wagen in de ogen te kijken voor je oversteekt. Zo ben je 100% zeker dat hij je goed gezien heeft.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de website www.fietsenopfietsen.nl. Ben je op zoek naar een nieuwe fiets? Neem dan zeker een kijkje op hun webshop!