KIDS EN TRIPS

Blog van een jong gezin dat niet al te graag thuiszit. We vullen onze dagen met uitstapjes in eigen land en ver daarbuiten. Volg hier onze avonturen…

Tongeren: Verrassende geschiedenis

Tongeren: Verrassende geschiedenis

Kamiel is super geïnteresseerd in geschiedenis dus een trip naar de oudste stad van België stond al een hele tijd op onze to-do lijst. Het lijkt misschien niet de meest evidente uitstap met kinderen, maar tijdens een leuke driedaagse bewees Tongeren helemaal “kids en trips”-proof te zijn.

Na een ritje van 2 uurtjes kwamen we aan in Hotel Eburon. Dit 4**** hotel is gesitueerd in een oud klooster dat een hippe make-over kreeg. We sliepen in een ruime familiekamer met een stapelbed voor Kamiel en Lilou. Eens geïnstalleerd was het tijd om Tongeren te veroveren. Het Teseum naast de Basiliek stond als eerste op onze to-do lijst.

New photo by Pieter Hens / Google Photos

Op schattentocht in het Teseum

De basiliek van Tongeren beschikt over één van de meest waardevolle kerkschatten van de lage landen. Tijdens een bezoek aan het Teseum komen kinderen al spelenderwijs alles te weten over de verhalen achter deze schatten en de basiliek van Tongeren. Het klinkt misschien niet zo spannend, maar aan de hand van de digitale en interactieve schattenjacht beleefden we hier een superleuke en vooral leerrijke tijd. Een ondeugende en nieuwsgierige misdienaar die de schatkamer en de basiliek van Tongeren op zijn duimpje kent, neemt de jonge bezoekers mee op sleeptouw. Een heuse reddingsoperatie doorheen de tentoonstelling. Kamiel en Lilou brachten de operatie tot een goed einde en gingen naar huis met hun eigen schatkistje.

New photo by Pieter Hens / Google Photos

We sloten onze eerste avond af in Intermezzo, een sfeervol Italiaans getint restaurant op de grote markt in Tongeren. Het eten was voortreffelijk en de wijnkaart bleek een meer dan aangename verrassing.

Tongeren = Antiek

Als je op zondagochtend in Tongeren bent, is een bezoek aan de antiekmarkt een absolute must. Je snuift hier niet alleen de nostalgische sfeer op, je komt ongetwijfeld oog in oog met ontdekkingen die je moeilijk zal kunnen weerstaan: retro speelgoed, vintage meubels, oude schoolbankjes of prachtige lusters. Je vindt het hier allemaal.

New photo by Pieter Hens / Google Photos

De schat van Ambiorix

Omdat we de stad wat beter wilde leren kennen, besloten we de digitale zoektocht “de schat van Ambiorix” te volgen. Dit wandelspel kan je via de applicatie Ojoo gratis downloaden op je smartphone en brengt je door de hele stad. Onderweg krijg je op geregelde tijdstip vragen voorgeschoteld die je telkens punten opleveren. Breng je deze tot goed einde dan kan je op zoek naar de schat. De kinderen vonden het meer dan fijn om de smartphone van papa even over te nemen en ons op sleeptouw te nemen.

New photo by Pieter Hens / Google Photos

Tijdens deze wandeling kan je ook een gratis bezoek brengen aan de Moerenpoort. Dit is de enig overgebleven stadspoort in Tongeren en werd recent omgebouwd tot een een museum over de militaire geschiedenis van de stad. Geen absolute hoogvlieger, maar wel een leuke tussenstop. Bovendien heb je bovenop de poort een prachtig zicht over de omgeving.

New photo by Pieter Hens / Google Photos

Eens de schat veroverd was gingen we voor een vlugge lunch naar Retro Velinckx. Deze hippe bistro hoort bij het cultuurcentrum van de stad en serveert lekkere biertjes in combinatie met traditionele gerechten.

Gallo Romeins Museum

Dit museum is de trots van Tongeren en was een grote verrassing voor ons. Zoals al gezegd is onze zoon een kleine geschiedenis freak en het Gallo Romeins Museum was dan ook een droom voor hem. In tegenstelling tot wat velen (ons inclusief) denken, gaat dit museum veel verder dan de geschiedenis van de Romeinen. Je krijgt er de geschiedenis van de mens in de regio Limburg van neanderthaler tot de Romeinen.

Terwijl Kamiel zich kon verdiepen met het bekijken van alle objecten en lezen van elk paneeltje, was er voor Lilou een parcours meer op kleine kinderen gericht. Aan de hand van filmpjes en leuke testjes stond ze stil bij de belangrijkste momenten in de geschiedenis.

New photo by Pieter Hens / Google Photos

Tip: neem voldoende tijd voor dit bezoek, wij brachten ongeveer 2,5 uur door in dit museum.

Als laatste avondmaal kozen we voor Ristorante Etna vlakbij de basiliek. Het eten was er heerlijk, maar vooral de supervriendelijke bediening is ons bijgebleven. Hier zien ze ons zeker terug.

Tongeren slaagt er wonderwel in om haar eeuwenoude geschiedenis op een leuke en innovatieve manier aan de man te brengen. De combinatie van deze leuke activiteiten met leuke restaurantjes en de alom bekende Limburgse vriendelijkheid, maakt van de stad de perfecte citytrip. Bovendien is Hotel Eburon de perfecte uitvalsbasis om de stad te verkennen. Getest en goedgekeurd!