Say Cheese – Kaas maken in Passendale

Kaas is zo een evident product dat je er eigenlijk zelden bij stilstaat hoe het gemaakt wordt. Toen we op uitnodiging van Passendale een kaasworkshop mochten volgen bij de Oude Kaasmakerij twijfelden we dan ook niet lang. De Oude Kaasmakerij is een museum over de rijke geschiedenis van Passendale-kaas. Het museum neemt je mee in de tijd naar het ontstaan van de kaasmakerij, maar leert je ook wat het verschil is tussen de verschillende soorten kaas.

New photo by Pieter Hens / Google Photos

Voor de kinderen wordt het echter helemaal begrijpbaar bij het volgen van de kaasworkshops. Een zeer (kind)vriendelijk kaasmaker ontving ons en legde duidelijk uit wat we gingen doen. De kinderen kregen elk een de nodige ingrediënten ter beschikking en konden samen met de kaasmaker aan de slag. Een grote tekening van Eva Mouton op de achtergrond was de perfecte begeleiding bij het hele procedé.  De momenten dat we even moesten wachten, nam de kaasmaker ons mee het museum in en legde aan de hand van de workshop de verschillende stappen uit.

New photo by Pieter Hens / Google Photos
New photo by Pieter Hens / Google Photos

Na een goeie 90 minuten zat onze workshop er op en hadden we bijna kaas gemaakt. Het is in De Oude Kaasmakerij niet mogelijk om je kaas te laten rusten. We lieten het echter niet aan ons hart komen en proefden de verschillende kazen die beschikbaar waren.

New photo by Pieter Hens / Google Photos

De workshop is een absolute aanrader voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Ze gaan naar huis met een vat vol (kaas)weetjes en proeven kaas als nooit tevoren.

Alle info: klik hier

New photo by Pieter Hens / Google Photos