KIDS EN TRIPS

Blog van een jong gezin dat niet al te graag thuiszit. We vullen onze dagen met uitstapjes in eigen land en ver daarbuiten. Volg hier onze avonturen…

Kamiel Leest: Oorlog in een koffer – Berti Persoons

Kamiel Leest: Oorlog in een koffer – Berti Persoons

Dat Kamiel een boekenworm is, konden jullie al eerder lezen. Hij waagde zich deze keer wel aan een zeer ambitieus boek. Oorlog in een Koffer van Berti Persoons is een boek voor iedereen vanaf 12 jaar en beschrijft de gruwel van de tweede wereldoorlog. Hoewel Kamiel vaak leest, heb ik hem zelden zo zien opgaan in een verhaal. Hij spendeerde niet enkel elke vrije minuut van de herfstvakantie met dit boek, maar hij stak ook ontzettend veel op over de gruwel van deze oorlog.  

Waarover gaat Oorlog in een Koffer?

Kamiel: “Oorlog in een koffer gaat over Benyamin. Een joodse jongen uit Mechelen die moet onderduiken tijdens de tweede wereldoorlog. Op het moment dat ze naar Brussel willen vluchten worden ze op de trein opgepakt door SS Vlaanderen en naar het concentratiekamp in Auschwitz gestuurd. Benyamin moet hier meteen afscheid nemen van zijn mama en grote zus. Achteraf ontdekt hij dat zij onmiddellijk naar de gaskamers zijn gevoerd. Hij verliest ook zijn vader tijdens deze gruwelijke periode. 

In 1944 komen de Russische troepen dichterbij en worden alle gevangen overgeplaatst naar Bergen-Belsen. Uiteindelijk wordt Benyamin hier bevrijdt door de Engelse troepen en kan hij naar huis weer keren.” 

Wat heb je geleerd door dit boek?

“Ik vind het allerbelangrijkste dat zulke zaken nooit meer mogen gebeuren. Dankzij dit boek leerde ik ook heel veel zaken over de tweede wereldoorlog en de gruwel van de concentratiekampen.”

Vond je het een mooi boek?

“Je kan dit moeilijk een leuk verhaal noemen, maar het boek is wel heel mooi geschreven. Ik voelde van in het begin mee met Benyamin en kon me helemaal inleven in zijn personage. Elk moment dat ik vrij was, wou ik verder lezen hoe het hem verging.”

Wat vond je het hoogtepunt?

“Ik vond de overplaatsing naar Bergen-Belsen superspannend. De Russische troepen zaten de Duitsers dan echt op de hielen en je kon moeilijk voorspellen wat er daar ging gebeuren. Er was heel wat mogelijk, maar gelukkig kwamen uiteindelijk de Engelse troepen om Benyamin en de andere gevangen te bevrijden.”

Praktische info

Titel: Oorlog in een koffer
Auteurs: Berti Persoons
Uitgever: Clavis

Meer info: klik hier