KIDS EN TRIPS

Blog van een jong gezin dat niet al te graag thuiszit. We vullen onze dagen met uitstapjes in eigen land en ver daarbuiten. Volg hier onze avonturen…

Museum Voorlinden: een absolute must-do

Museum Voorlinden: een absolute must-do

Je hebt Musea en Musea Musea. Dat lijkt me de perfecte binnenkomer om een bezoek aan Museum Voorlinden bij Den Haag te omschrijven. Dit museum, een privé initiatief, voor moderne kunst begrijpt meer dan ooit hoe je als museum een sterk verhaal kan combineren met het “instagrammable” zijn. Perfect om niet alleen de klassieke museumbezoeker te boeien, maar ook een hele nieuwe generatie aan te spreken.

Het museum stond dankzij de vele foto’s die we al zagen passeren op instagram hoog op ons verlanglijstje. Museum Voorlinden bevindt zich in een uiterst groene omgeving vlak buiten Den Haag. Aan het museum werden we opgewacht door “Maman” van Louise Bourgeois. Dit monumentale werk zagen we eerder al voor het Guggenheim in Bilbao en was zelfs ooit in Oostende te bewonderen tijdens de eerste editie van Beaufort. De verwachtingen werden dus meteen goed gezet.

Maman – Louise Bourgeois

Eens je binnenwandelt in Voorlinden voel je meteen dat het plaatje klopt. Het museum is nog maar enkele jaren open en creëert de juiste omstandigheden om naar hedendaagse kunst te kijken. Een ticket kost 17,5 euro voor volwassenen. Kamiel en Lilou moesten nog niet betalen.

Het museum combineert tijdelijke tentoonstellingen met een indrukwekkende vaste collectie. We bezochten eerst “Less is More” . Deze expo, met werken uit de eigen collectie, wil een tegenbeweging bieden aan het feit dat we altijd maar meer willen, maar toch minder snel bevredigd zijn. Met werken van onder andere Ai We We, Daniel Buren en Pascale Marthine Tayou was dit een perfecte start. De meeste kunstwerken waren zo sprekend, dat ook de kinderen geprikkeld werden om naar het verhaal achter het werk op zoek te gaan. Deze expo is nog te zien tot januari 2020.

De overzichtsexpo van Louise Bourgeois was indrukwekkend, maar net wat te luguber om door te gaan voor familievriendelijk. Kamiel en Lilou hadden al snel door dat de kunstenares een moeilijk leven achter de rug heeft en dat je dit goed kan terugvinden in haar werken.

Het hoogtepunt van ons bezoek waren de highlights uit de vaste collectie van Voorlinden:

Ron Mueck – Couple under an Umbrella

Maurizio Cattalan – De Lift

Yayoi Kusama’s Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls

Leandro Erlich – Swimming Pool 

Nog enkel tips voor een bezoek:

  • Ga bij een bezoek in het weekend zo vroeg mogelijk. De Infinity Mirror Room heeft een beperkte capaciteit.
  • Er is een zoektocht voor kinderen, maar wij kozen om deze snel aan de kant te leggen. In deze zoektocht zijn niet alle werken opgenomen, waardoor de kinderen de drang hebben om bepaalde werken over te slaan.
  • Neem de tijd om samen met je kroost naar de kunstwerken te kijken en vertel het verhaal achter de werken in je eigen woorden. Het is vaak verbazend hoe veel meer kinderen in bepaalde werken zien.
  • Op donderdag kan je ook de rondleiding volgen in de privé tuinen. Deze kosten 25 euro per persoon en zijn zeer snel uitverkocht. Alle info: https://www.voorlinden.nl/tuinen/beeldentuin-clingenbosch/
  • Combineer een bezoek aan Museum Voorlinden met een citytrip naar Den Haag. Deze stad is een must-do voor gezinnen met kinderen.

Praktisch

Museum Voorlinden
Buurtweg 90
2244 AG Wassenaar
www.voorlinden.nl

Elke dag open van 11 tot 17.00 uur
Tickets:
+18 jaar 17,5 euro
13 tot en met 18 jaar: 13,5 euro
< 13 jaar: Gratis


Leave a Reply

Your email address will not be published.