KIDS EN TRIPS

Blog van een jong gezin dat niet al te graag thuiszit. We vullen onze dagen met uitstapjes in eigen land en ver daarbuiten. Volg hier onze avonturen…

Met de Mobilhome door Normandië

Met de Mobilhome door Normandië

Een zoon met overdreven interesse in geschiedenis (en dus ook WOII), een verlengd weekend en een mobilhome van Camptoo: meer hadden we niet nodig om een roadtrip te maken door het Franse Normandië. De uitdaging? Zoveel mogelijk bezoeken op 3 dagen. Een gezonde mix van natuur, cultuur en geschiedenis. Missie geslaagd! Ontdek hier ons avontuur.

First things first. Dus laat ons eerst even uitleggen waar we die mobilhome vandaan haalden. Camptoo noemt zich ook wel eens het Airbnb van de mobiele woningen. Op hun website kan je dus mobilhomes huren rechtstreeks van de eigenaar. De voordelen zijn zeer vergelijkbaar met deze van Airbnb. Het tarief ligt een stuk lager en je krijgt er heel wat kennis en geschiedenis bij. Wij haalden onze mobilhome op in Zonnebeke de dag voor vertrek. Dat gaf ons ruim de tijd om alles in te laden en zo konden we vrijdag na school gepakt en gezakt vertrekken richting Normandië.

We begonnen onze trip bij het beroemde Mont Saint-Michel. Na iets meer dan zes uur rijden, parkeerden we onze mobilhome rond middernacht op de parking vlak voor deze beroemde toeristische trekpleister. Terwijl de kinderen dolenthousiast naar hun bed boven de bestuurderscabine gingen, kozen mama en papa nog even voor een relaxmomentje met een glaasje rode wijn en een serietje. Onze tijdelijke verblijfplaats had immers niet alleen twee slaapkamers met televisie, maar ook een internetverbinding. Ideaal om onderweg de nodige research te doen, of dus zoals wij, een serie mee te pikken.

Na een goede nachtrust en ontbijt in de mobilhome, trokken we eropuit. Vroeger kon je de Mont Saint-Michel enkel bereiken bij eb, maar sinds 2014 is er een nieuwe brug in gebruik genomen. De Mont Saint-Michel met zijn indrukwekkende abdij op de top straalt een en al geschiedenis uit. Een wandeling door de kleine straatjes katapulteert je onmiddellijk terug naar de middeleeuwen.

Na een bezoek van enkele uurtjes was het tijd om richting onze volgende bestemming te gaan. De hoofdreden van ons bezoek aan deze regio was natuurlijk de viering van 75 jaar D-Day. Na wat rond zoeken, kozen we uiteindelijk voor een camping vlakbij Omaha Beach in Grandcamp-Maisy. In dit dorpje was er een indrukwekkende parade van oude voertuigen en tanks uit WOII. Perfect om ons in de sfeer te brengen voor de volgende dag.

We gingen vroeg weer op pad om in de geschiedenis van D-Day te duiken. We starten onze dag bij het bezoekerscentrum van Point du Hoc. Hier ontdek je het heldhaftige verhaal van de rangers die de steile rotswanden beklommen om dit strategische punt te heroveren op de Duitsers. Zonder deze missie ging D-Day misschien helemaal anders verlopen zijn. Daarna trokken we naar het indrukwekkende American Military Cemetery in Colleville-sur-Mer. Op dit kerkhof met zicht op de stranden van Omaha Beach liggen 9387 Amerikaanse soldaten begraven die sneuvelden in de regio. Het hoeft niet gezegd dat een bezoek een diepe impact achterlaat en je hier wel even moet stilstaan bij de strijd die deze mannen en vrouwen amper 75 jaar geleden leverden.

Alvorens richting onze overnachtingsplek in Honfleur te rijden, stopten we nog in Arromanches-les-Bains. Hier werd tijdens de landing op Normandië een indrukwekkend tijdelijke haven aangelegd om materiaal aan land te kunnen brengen. De restanten zijn er nog altijd te zien.

Honfleur is een pittoresk havenstadje, ooit geschilderd door grootmeesters Courbet en Monet, met een zeer grote en goed gelegen mobilhomeparking. De ideale plek om onze laatste nacht door te brengen. Eens geparkeerd, namen we onze fietsen om dit leuke stadje en bijbehorende jachthaven te verkennen. Na een wandeling door het historische centrum sloten we onze laatste avond af met een gezellig etentje.

Het was een aangename ontdekking dat de bakker in de ochtend een bezoek bracht aan de parking. We kozen dus voor een heerlijk Frans ontbijt in onze mobilhome alvorens te vertrekken naar de laatste stop: Etretat. Dit kleine kustplaatsje staat vooral bekend voor zijn indrukwekkende rotsformatie die lijkt op een olifant in het water. Bij eb kan je hier een leuke wandeling door de grotten maken van strand tot strand. Toen wij aankwamen was het jammer genoeg vloed, maar gelukkig werd ons bezoek daarom niet minder indrukwekkend.

Onze trip afsluiten deden we zoals het hoort in Normandië met een typische lokale “crêpe”. Calvados voor ons, de kinderen gingen voor de versie met ijs.

Ook op stap met de mobilhome? Onze tips!

  • Neem een kijkje op camptoo.be en zoek een mobilhome die helemaal bij je past.
  • Heb je kinderen mee? Kies dan voor een camper met 2 vaste slaapkamers.
  • Neem fietsen mee. Camperplaatsen liggen vaak op een afstand van het stadscentrum.
  • Doe op voorhand wat research. Het bespaart je tijd en frustratie onderweg als je weet waar je kan en mag overnachten.
  • Neem je tijd! Een camper rijdt vlot, maar niet zo snel als een gewone wagen. Reken dus wat extra tijd om helemaal zen te kunnen reizen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.