KIDS EN TRIPS

Blog van een jong gezin dat niet al te graag thuiszit. We vullen onze dagen met uitstapjes in eigen land en ver daarbuiten. Volg hier onze avonturen…

5 keer kindvriendelijk in Ieper

5 keer kindvriendelijk in Ieper

Denk je aan Ieper en de Westhoek, dan kan je natuurlijk niet rond de herdenking van de eerste wereldoorlog. Als je ons volgt dan heb je zeker al iets gelezen over Kamiel zijn fascinatie voor geschiedenis, maar een bezoek aan Ieper was er nog niet van gekomen. Op uitnodiging van Toerisme Ieper brachten we hier met plezier verandering in. Tijdens een tweedaags bezoekje ontdekten we de oorlogsgeschiedenis van Ieper en nog heel wat meer.

We geven graag 5 redenen waarom een bezoek aan Ieper een goed idee is.

The last post

Stilte is zelden zo indrukwekkend geweest, zowel voor ons als voor de kinderen. Elke avond om klokslag 20 uur herdenken ze de slachtoffers van WO1 tijdens The Last Post. Vanaf 19.00 uur voel je de spanning in Ieper opborrelen en begeven mensen zicht richting de Menenpoort. Op deze poort vind je namen van de vele slachtoffers van WO1. Het moment zelf omschrijven is op zich niet spectaculair, maar de sfeer ter plaatse is zo sereen en oprecht dat je dit ooit moet meegemaakt hebben. Dagelijks zijn er nog scholen of scoutsgroepen uit de UK die bloemenkransen komen neerleggen. Het bekende muziekje is beklijvend en oprecht. Een MUST-DO bij een bezoek aan Ieper.

New photo by Pieter Hens / Google Photos

In het klein stadhuis

Ze zeggen wel eens dat restaurants op de grote markt van een stad de echte “tourist-traps” zijn. Dankzij “In ‘t Klein Stadhuis” kunnen we deze stelling ten sterkste ontkrachten. We aten er niet alleen overheerlijk (probeer zeker de steak), maar werden er ook nog eens uiterst (kind)vriendelijk ontvangen. Zowel binnen als buiten zit je supergezellig.

https://www.inhetkleinstadhuis.be

New photo by Pieter Hens / Google Photos

In Flanders Field Museum

Dit was natuurlijk een van de grootste redenen voor onze citytrip aan Ieper. Het museum is niet zozeer een historische weergave van WO1, maar zoomt meer in op de menselijke kant van de oorlog. In Flanders Field slaagt erin om een niet zo mooi plaatje uit de geschiedenis te vertellen vanuit het standpunt van de verschillende partijen. Vooral het verhaal over hoe de verschillende kanten eigenlijk samen Kerstmis vierden, bleef diep plakken bij onze kroost. Verwacht je hier wel niet aan een uurtje plezier, maar dat lijkt ons ook evident.

http://www.inflandersfields.be/

New photo by Pieter Hens / Google Photos

Beklim tijdens je bezoek aan het museum zeker het Belfort. Het zicht over Ieper en omstreken is absoluut de moeite.

New photo by Pieter Hens / Google Photos

Speuren met Siper

De Ieperse vestingen zijn absoluut een wandeling waard. Dankzij de leuke zoektocht “Speuren met Siper” krijg je de kinderen zonder enig probleem mee. Tijdens deze interactieve wandeling beleven kinderen aan de hand van een doe-kaart de verhalen die Ieperlingen echt mee maakten. Speuren in de bomen, raadsels oplossen, stickers kleven, … het komt allemaal aan bod. De kaart kan je gratis afhalen aan het kantoor van Toerisme Ieper op de grote markt.

New photo by Pieter Hens / Google Photos

Ieper en de westhoek

Rondom Ieper valt er nog zoveel te beleven dat je met 2 dagen eigenlijk niet voldoende hebt. Wij combineerden onze citytrip bijvoorbeeld met een bezoek aan de oude kaasmakerij (lees hier), maar gingen ook in het verleden al op ontdekkingstocht in de omstreken. Lees er zeker deze tips eens op na. Wat minder authentiek, maar wel garant voor ongedwongen pret, is een bezoek aan pretpark Bellewaerde.

New photo by Pieter Hens / Google Photos

Slapen

Slapen deden we in B&B Back2Front. Deze bed en breakfast beschikt over een vijftal kamers, waarvan één zeer ruime familiekamer. De familiekamer beschikt naast een mooie badkamer over een ruim tweepersoonsbed, twee enkele bedden en een zithoek. Back2Front ligt op een steenworp van het stadscentrum, maar bevindt zich toch tussen het groen. De B&B heeft zelfs haar eigen boerderijdieren om de landelijke sfeer helemaal tot haar recht te laten komen.

New photo by Pieter Hens / Google Photos

We genoten van de absolute stilte ‘s nachts en droomden zalig weg. De gastvrouw stond de volgende ochtend klaar om ons te ontvangen aan het ontbijt. Er werd zelfs een eitje op maat klaargemaakt. Wat ons betreft de ideale uitvalsbasis voor een verblijf in de westhoek.

New photo by Pieter Hens / Google Photos

Extra tip:

Lunchen deden we bij restaurant Pacific Eiland vlakbij de Ieperse Vestigingen. Hoewel dit bezoek ons culinair niet helemaal kon overtuigen, bleek dit wel een heerlijk plekje om te relaxen. Terwijl wij genoten van de rust en het uitzicht, konden de kinderen terecht in de speeltuin of speelkamer. Jammer genoeg hadden we door onze drukke planning niet echt de tijd in een lange lunch. Dus breng je een bezoek aan Pacific Eiland zorg dan dat je de tijd hebt om te genieten zodat de eerder lange wachttijden, geen frustratie hoeven te zijn.

https://www.pacificeiland.be/

New photo by Pieter Hens / Google Photos
New photo by Pieter Hens / Google Photos