KIDS EN TRIPS

Blog van een jong gezin dat niet al te graag thuiszit. We vullen onze dagen met uitstapjes in eigen land en ver daarbuiten. Volg hier onze avonturen…

Grote Kunst voor Kleine Kenners – Fort Napoleon in Oostende // verlengd tot 16 september

Grote Kunst voor Kleine Kenners – Fort Napoleon in Oostende // verlengd tot 16 september

Fort Napoleon in Oostende heeft ondertussen al enige reputatie opgebouwd bij het organiseren van familievriendelijke expo’s op basis van leuke kinderboeken. Eerder passeerden De Spiekpietjes, De Waanzinnige Boomhut en Geluk voor Kinderen al de revue. De nieuwste doe-expo “Grote Kunst voor Kleine Kenners” heeft de ambitie om kinderen tussen zes en twaalf jaar in contact te brengen met wereldberoemde kunstwerken. Auteur Thaïs Vanderheyden bracht reeds 2 leuke boeken uit onder de noemer van “Grote Kunst voor Kleine Kenners”. In elk van deze boeken herwerkt ze een 15-tal wereldberoemde schilderijen op een speelse en kindvriendelijke manier.

New photo by Pieter Hens / Google Photos

De expo is onderverdeeld in 2 delen. De bovenverdieping werd omgetoverd tot een kindvriendelijk museum met levensgrote reproducties die Thaïs maakte van enkele topwerken uit de kunstgeschiedenis. Kamiel en Lilou gingen op pad met een audiogids en een leuk doe-boekje. De audiogids is ingesproken door Warre Borgmans. Hij laat de figuren op de schilderijen op een grappige manier tot leven laat komen. In het doe-boekje moeten de kinderen vragen oplossen, want één van de schilderijen in de expo is gestolen. De antwoorden op deze vragen vormen de eerste tip in de speurtocht naar het gestolen schilderij.

In de kelders van Fort Napoleon moest onze kroost hun beste speurneus bovenhalen om nog meer tips te verzamelen. Deze tips vermommen zich als cijfers verspreid onder verschillende en leuke doe-opdrachten. Alle cijfers vormen samen de code die je toegang geeft tot het dak van Fort Napoleon. Kamiel was onder de indruk van de laserkamer waar je als een echte dief de lasers moest ontwijken. Voor Lilou was het meterslange airco-parcours met glijbaan op het einde helemaal de max.

New photo by Pieter Hens / Google Photos

Het moet gezegd, niet alle opdrachten zijn even makkelijk. Op een schilderij van Breughel moet je het aantal ontbrekende varkentjes vinden. Aangezien de schilderijen enkele meters uit elkaar staan, zijn gezond verstand en teamwork nodig om het juiste aantal te vinden. Tip: zet je kinderen voor de versie met de foutjes en sta zelf voor de juiste versie. Zo kan je één voor één alle varkentjes overlopen en de ontbrekende vinden.

New photo by Pieter Hens / Google Photos

Na het vinden van de code, trokken we naar het dak van Fort Napoleon om het gestolen schilderij te vinden. In het doe-boekje kon je aan de hand van een rebus de juiste windrichting vinden. Schilderij gevonden: opdracht volbracht!

Grote Kunst voor Kleine Kenners was één van de verrassendste expo’s die we reeds bezochten met Kamiel en Lilou. Het viel op dat ze super aandachtig luisterden naar de verhalen van Warre Borgmans. Onze jongste begon na het bezoek aan de expo spontaan haar eigen Mondriaan te tekenen. Missie geslaagd!

New photo by Pieter Hens / Google Photos

Praktisch

Grote Kunst voor Kleine Kenners loopt nog tot en met 16 september in Fort Napoleon. Tickets voor volwassenen kosten 8 euro, kinderen betalen 4 euro.

Meer info: klik hier

New photo by Pieter Hens / Google Photos