KIDS EN TRIPS

Blog van een jong gezin dat niet al te graag thuiszit. We vullen onze dagen met uitstapjes in eigen land en ver daarbuiten. Volg hier onze avonturen…

Een duik in het Genkse Mijnverleden

Een duik in het Genkse Mijnverleden

Een bezoek naar C-mine in Genk stond al op ons to-do lijstje sinds we in 2015 een foto zagen van het stalen doolhof van Gijs Van Vaerenbergh op het binnenplein. Verder was Genk voor ons onbekend terrein. Met behulp van Toerisme Genk gingen we tijdens een driedaagse op Kidsentrips.be verkenning in de stad en omgeving. Onze tips en bevindingen delen we graag.
DSC00993

Genk Centrum

Vriendelijke mensen, lekker shoppen en heerlijk dineren.

We moeten het toegeven, tijdens onze eerste wandeling door het centrum van Genk voelden we niet meteen een klik. De stad is moeilijk te vatten en straalt niet echt geschiedenis uit. Gelukkig hadden we wel snel door dat er heel wat te shoppen valt. Onze kinderen kregen in één van de overdekte shoppingcentra die de binnenstad rijk is niet alleen een nieuwe outfit aangemeten, maar werden ook kort geknipt. Opvallend: de limburgse vriendelijkheid doet je stralen in elke winkel.

Het Genkse centrum is ook enkele fantastische restaurants rijk. Wij waren vooral onder de indruk van De Molen. Dit is niet echt een typisch kinderrestaurant, maar wel uiterst kindvriendelijk en met een kinderkaart op maat. Het eten was heerlijk en het personeel zorgde ervoor dat we ons helemaal op onze plek voelden, ook met kinderen. Ga je op een maandag, dan moet je zeker het Molengras proeven. Verwacht je aan een heerlijke steak verborgen onder een berg heel fijne frietjes. Een andere aanrader is Peppe’s: in dit ongedwongen Italiaanse restaurant kun je terecht vanaf 8.30 uur voor ontbijt.

Wij sliepen in M-Hotel. Eén van de verschillende Different Hotels in Limburg. Reserveer je het “Kinderen Baas” arrangement dat wordt je kleine spruit verrast met kinderchampagne, verschillende attenties en ligt er zelfs brood klaar op de kamer om aan de eendjes te geven.

C-mine

Een moderne culturele site met een heleboel geschiedenis

Wie Genk zegt, zegt C-mine en omgekeerd. De stad is onlosmakelijk verbonden met haar mijngeschiedenis en dat voel je ook helemaal op deze culturele site. C-Mine is dan ook opgebouwd rond de oude mijngangen en schachten vlakbij het Centrum van Genk. We begonnen onze ontdekkingstocht met een bezoek aan de tentoonstelling rond de wereldberoemde stoelenmakers Charles and Ray Eames. Een speciaal parcours maakte van deze expo ook een aanrader voor kinderen. DSC00885

Een bezoek aan C-mine kan niet zonder meer te leren over de mijngeschiedenis. Daarom trokken we ook op expeditie in de oude mijngangen met Cyriel de Krekel. Tijdens een boeiende zoektocht gingen we op zoek naar Cyriel en leerden we meer over het leven in de mijnen. Onderweg kwamen we ook kunstinstallaties tegen van onder andere Stephan Vanfleteren en Steun Meuris. We vonden Cyriel uiteindelijk toen we 80 meter hoog stonden op één van de mijnschachten met een prachtig zicht over Genk en de terrils. De expeditie eindigt met een VR-tocht door de mijnen die onze kinderen deden schateren van het lachen.

We sloten ons bezoek aan C-mine af met een tocht door het stalen doolhof op het centrale plein. Dit doolhof werd in 2015 geplaatst door Kunstenaar Gijs Van Vaerenbergh. Het is niet alleen leuk voor de kinderen, maar leent zich ook tot het nemen van foto’s.

Na een bezoek kan je terecht in de gezellige Brasserie Basic voor een drankje of een hapje. Ze hebben hier ook apart menu voor de kleinsten onder ons. In C-mine vind je ook nog een indoor speeldorp en een bioscoop, maar deze kregen we niet onze planning
DSC00953

Kattevennen

Een ruimte van natuur

In en rond Genk ligt één van de grootste natuurparken van België: Nationaal Park Hoge Kempen. De Kattevennen is de Genkse toegangspoort tot dit prachtige park. We gingen hier op stap met Ranger Jos die Kamiel en Lilou op een speelse manier alles wist te leren over de verschillende soorten bomen die in het bos groeien en de dieren die er leefden. Geen saaie uitleg bij Ranger Jos, maar een actieve tocht met spelletjes en zelfs een moment om te knutselen.DSC00925

De Kattevennen is niet enkel het ideale startpunt voor een natuurwandeling, maar ook het huis voor de Cosmodrome. In deze actieve sterrenwacht vind je een high-tech 360° projectiesysteem. In 360° reis je zo tussen de sterren en kometen naar het verleden, het heden en de toekomst. Na de projectie toont de astro-ranger je hoe de sterren er die avond zullen uitzien. Vooral onze zoon was helemaal onder de indruk van deze voorstelling. Zijn fascinatie voor sterren en planeten heeft daar natuurlijk wel iets mee te maken.

Bokrijk

Doet geschiedenis herleven

Onze 3 dagen in Genk zaten boordevol, maar er is toch nog een beetje meer. Zo kan je vanaf 1 april weer geschiedenis gaan snuiven in Bokrijk. Tijdens de paasvakantie staat er al meteen het paasfestival op het programma. Je leert er alles over heel oude paasgebruiken. Natuurlijk kan je tijdens deze periode ook gewoon het hele park en haar geschiedenis verkennen.

Praktisch

  • De tentoonstelling The World of Charles and Ray Eames loopt nog tot en met 28 mei 2017. Een toegangsticket kost 10 euro.
  • Expeditie C-mine kost 8 euro voor volwassenen, 6 euro voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Kinderen jongeren dan 6 mogen gratis.
  • De toegang voor de Cosmodrome is 8 euro voor volwassenen. Onder de 16 jaar betaal je 6.5 euro. Onder 5 jaar is de toegang gratis.
  • Alle info over Genk kan je vinden op www.visitgenk.be

DSC00895