KIDS EN TRIPS

Blog van een jong gezin dat niet al te graag thuiszit. We vullen onze dagen met uitstapjes in eigen land en ver daarbuiten. Volg hier onze avonturen…

De Wonderkamers in het Gemeentemuseum van Den Haag

De Wonderkamers in het Gemeentemuseum van Den Haag

Onze blog bracht ons al op heel veel plekken en we bezochten al heel wat musea en attracties in de wereld. Wat we echter in de Wonderkamers in Den Haag zagen, was voor ons uniek en super indrukwekkend. De wonderkamers zijn een onderdeel van het Gemeentemuseum van Den Haag en wil kinderen enthousiast maken over kunst en musea. En of ze hier in slagen…

Het basisidee is simpel: kinderen kunnen al spelenderwijs punten verzamelen, waarmee ze kunst kunnen kopen in het depot om hun eigen mini-museum samen te stellen.

Bij een bezoek aan de wonderkamers krijg je eerst een tablet per 2 (of meer) personen. Een intro filmpje met de echte museumdirecteur vertelt je wat het doel is. Daarna stuurt de tablet je naar de de verschillende wonderkamers. Elke wonderkamer handelt over één specifiek onderwerp gaande van Mondriaan tot de architectuur van een museum en trends in de mode. Kortom: alles wat je moeten weten om een museum te openen in Den Haag.
Den Haag - kidsentrips.be
Den Haag - kidsentrips.be

De tablet stuurt je alleen naar kamers die vrij zijn en waar je onmiddellijk aan de slag kan. Wachtrijen zijn dus onbestaande. Door het scannen van codes op de grond toont de tablet de richting die je uit moet tot je in de juiste kamer bent aangekomen. Dan begint de magie…

De manier waarop de kinderen in elke kamer over kunst leren is eigenlijk onbeschrijfelijk. Elke kamer is tot in de puntjes uitgewerkt en mixt technologie met pure fun. Enkele voorbeelden:

  • In de kamer over mode moet je zelf een heel oud pak of kleed aantrekken. Al showend op de catwalk krijg je uitleg over dat kostuum waar je later vragen over moet oplossen op de tablet.
  • Bij de uitleg over Mondriaan zijn laatste schilderije Victory Boogie Woogie moet je zelf de dansvloer op om het ritme van de Boogie Woogie te voelen.
  • In een andere kamer moet je een museum ontwerpen in de stijl van Berlage, de architect van het Gemeentemuseum in Den Haag.
  • Den Haag - kidsentrips.be
    Den Haag - kidsentrips.be

Zo zijn er 14 kamers uitgewerkt die allemaal iets vertellen over het Gemeentemuseum van Den Haag en haar collectie. Een overzicht van alle kamers vind je hier.

Met de punten die je verzameld kan je kunst kopen om ten toon te stellen in je eigen mini-museum.
Den Haag - kidsentrips.be
Den Haag - kidsentrips.be

We spendeerden uiteindelijk bijna 4 uur in de wonderkamers en verveelden ons geen seconde. Kamiel en Lilou waren gefascineerd door kunst en weten 2 weken later nog steeds te vertellen over Mondriaan.

Het is quasi onmogelijk om in woorden te beschrijven hoe fantastisch deze wonderkamers zijn. We kunnen jullie alleen maar allemaal aanrader om er zelf eens naartoe te gaan. Wij zijn nog steeds onder de indruk…

Alle weten over De Wonderkamers: klik hier