KIDS EN TRIPS

Blog van een jong gezin dat niet al te graag thuiszit. We vullen onze dagen met uitstapjes in eigen land en ver daarbuiten. Volg hier onze avonturen…

Costa Rica: Kerst in Tortuguero

Costa Rica: Kerst in Tortuguero

Ola, Que tal!

Na 2 nachten afzondering, zonder enige GSM verbinding of Wifi, in het hartje van Tortuguero national park zijn we vandaag weer vertrokken naar het strand van Peurto Viejo.

Tortuguero was een bijzondere ervaring. Dit nationale park is vooral bekend voor de zeeschilpadden die hier hun eitjes komen leggen. Jammer genoeg wel in een anders seizoen, maar er is gelukkig nog heel wat anders te beleven. Na een tocht van ongeveer 3 uur moesten we onze wagen achterlaten en overstappen op een boot. Tortuguero is immers alleen via het water of de lucht te bereiken.

Na een kort bezoek aan het stadje, waar we nog volledig verbonden waren met de wereld, trokken we door naar het hartje van het regenwoud naar ons hotel. De Turtle beach lodge ligt ingesloten tussen het regenwoud en de oceaan. Het is een oase van rust, afgesloten van de rest van de wereld. We werden verwelkomd door een kaaiman die de aanlegplaats van de boten van het hotel kwam verkennen.

Eten doe je hier in een vaste groep van mensen, waarmee je ook op safari trekt. Met een vrijdenkende Amerikaanse familie met 2 tienerdochters en een Nederlands-Duits koppel konden we het slechter treffen. Eens aangekomen trokken we na een lunch en een verfrissende douche meteen de jungle in. Deze keer geen afgewerkte paadjes, maar pure modder van de regen van de afgelopen dagen. De tocht was er vooral eentje om het hart van het regenwoud te bezichtigen, maar we zagen onderweg toch ook enkele aapjes en kikkers.

Het regenwoud is in geen opzichten te vergelijken met de dingen die we ooit in Afrika zaken. Waar in Afrika de dieren vaak groot en opzichtig waren, is het hier zoeken naar vogels, kikkers en andere reptielen die er een kunst van hebben gemaakt om zicht te verstoppen. Ook de omgeving is anders, maar daarom niet minder indrukwekkend. Geen open vlaktes of dorre planten hier, maar groen overal.

We trokken nog 2 maal per boot het regenwoud in. De gidsen lieten ons verschillende soorte leguanen, vogels, kaaimannen, spinnen en kikkers zien. Door hun grootte (of net niet) waren ze op zich niet altijd even indrukwekkend, maar het samenspel met de rest van de omgeving maakt het toch bijzonder.

We maakten tussen de safari’s door ook tijd voor een strandwandeling langs de grote oceaan. Een ongerept stukje strand dat helemaal doorloop tot in Nicaragua (zo ver, zijn wel niet geraakt). Vreemd misschien om te zeggen, maar ik denk dat het van deze wandeling is dat Kamiel en Lilou het meeste genoten hebben. Hoewel ze enkel met hun voetjes in de zee mochten, wegens uiterst gevaarlijke stroming, konden ze hier gewoon even hun ding doen. Deze strandwandeling deed ons verlangen naar de komende dagen aan het strand en zee.


Kerst vieren in Tortuegero was eigenlijk een non-event. We hadden gehoopt dat ze er in het hotel énige aandacht aan zouden geven, maar dat was tevergeefs. Het is dus uitkijken naar oudejaarsavond in een meer levendige omgeving. Ook het feit dat we onverwacht zonder enige verbinding vielen was even vreemd. Op zich een fijne ervaring om in deze dagen nog eens volledig offline te gaan, maar het had handig geweest om dit op voorhand even aan de wereld te laten weten.

Conclusie: Tortuguero was een bijzondere ervaring met fijne mensen, maar prijs/kwaliteit ging ons hotel een beetje de verkeerde kant op.

Voor een fotoverslag: klik hier

 

Leave a Reply